Vukovar: na 18. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske blagoslovljen Bećarski križ

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/vukovar_na_18_obljetnicu_medunarodnog_priznanja_hrvatske_blagoslovljen_becarski_kriz.jpg

VUKOVAR , 15. siječnja 2010. (Hina) - Bećarski križ, najstarije i prvo vukovarsko kameno raspelo iz 1805., uništeno u Domovinskom ratu i prije dva mjeseca ponovno postavljeno na Trgu hrvatskih branitelja, na kojem se nalazilo i prije Domovnskog rata, blagoslovljeno je danas, na 18. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Blagoslovu je uz brojne Vukovarce nazočila i predsjednica vlade Jadranka Kosor s ministrima Petrom Čobankovićem, Tomislavom Ivićem, Božom Biškupićem i Božidarom Pankretićem, te potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Blagoslovivši Bećarski križ, vukovarski županik fra Ivica Jagodić pozvao je Vukovarce da se svaki put kad prođu pokraj križa, sjete Krista koji je svojom krvlju uklonio svaku podijeljenost i od različitih naroda načinio jedan, Božji narod.

Podsjetivši kako Hrvatska na današnji dan obilježava 18. oboljetnicu međunarodnog priznanja i 12. obljetnicu završetka procesa mirne reintegrcije hrvatskog Podunavlja, Jadranka Kosor je ustvrdila kako je Bećarski križ spomenik žrtve i patnje, ali i nade u bolju budućnost. Kao najvažnije ovogodišnje vladine zadaće navela je izlazak iz gospodarske krize te svršetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zahvalio je hrvatskim braniteljima na žrtvi u stvaranju neovisne i suverene Hrvatske.

Povjesničari smatraju da naziv Bećarski križ potječe od Šegrtske škole iz 1892., koja se nalazila u današnjoj zgradi Doma hrvatskih branitelja, te brojnih mladića, bećara koji bi se okupili i sjedili na kamenom postolju križa.

U napadima bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba 1991. križ je oštećen, a okupacijske vlasti su ga srušile 1996. Na Trg hrvatskih branitelja ponovno je postavljen u studenom prošle godine, uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Novi križ isklesao je zagrebački akademski kipar Mladen Mikulin.



Pisane vijesti