Vukovar: Održan Prvi sajam zadruga hrvatskih branitelja

U Vukovaru je danas otvoren Prvi sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu proizvode i usluge uglavnom vezane uz poljoprivrednu proizvodnju, predstavlja 51 braniteljska zadruga.

VUKOVAR, , 5. studenoga 2005. (Hina) - U Vukovaru je danas otvoren Prvi sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu proizvode i usluge uglavnom vezane uz poljoprivrednu proizvodnju, predstavlja 51 braniteljska zadruga.

"Sajam je posveta svim braniteljima koji su branili Vukovar i pokazali upravo ovdje što je to neslomljivost hrvatskog duha", rekla je otvarajući sajam u hotelu Lav, potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Potpredsjednica Vlade Kosor najavila je i daljnju potporu Ministarstva programu osnivanja novih braniteljskih zadruga, rekavši kako je rebalansom državnog proračuna u ovoj godini za podupiranje rada braniteljskih zadruga osigurano dodatnih 1,3 milijuna kuna.

"Taj program je dobar i s njim idemo dalje, jer samo tako možemo svladavati prepreke i predrasude te mijenjati sliku o hrvatskim braniteljima", kazala je.

Također je ocijenila kako ponekad javna glasila objavljuju lošu sliku o braniteljima, jer ih se predstavljati kao "povlastičare, koji samo sjede i čekaju".

Nakon svečanosti otvorenja Prvog sajma zadruga hrvatskih branitelja, kojoj su, uz ostale, bili nazočni brojni saborski zastupnici, te drugi državni dužnosnici i predstavnici lokalne samouprave, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor potpisala je ugovore sa četiri novo utemeljene braniteljske zadruge iz Osijeka, Čakovca, Brezovice i Knina o financijskoj potpori od po 150.000 kuna svakoj.

Zatim je sudjelovala u radu okruglog stola o poslovanju, kreditiranju i povezivanju braniteljskih zadruga.

O tim problemima su govorili predstavnici braniteljskih zadruga, ministarstava, Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), Hrvatske agencije za malo poduzetništvo, Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, te lokalne samouprave.

Potpredsjednica Kosor podsjetila je da je od početka mandata sadašnje Vlade zaposleno oko 3500 razvojačenih hrvatskih branitelja.

"Nije puno, ali nije ni malo", rekla je te dodala kako je radi daljnjega razvoja braniteljskih zadruga nužno dopuniti postojeći zakon o poljoprivrednom zemljištu, te omogućiti otvaranje kreditnih linija namijenjenih braniteljskim zadrugama.

Ukazala je i na potrebu pružanja pravodobnih informacija o korištenju sredstava iz predpristupnih fondova EU. Pozvala je i lokalnu samoupravu da pomognu braniteljskim zadrugama u rješavanju problema nedostatka poljoprivrednog zemljišta i prostora za rad.



Pisane vijesti