Grlić Radman: Hrvatska spremna pomoći Armeniji u provođenju reformi

Hrvatska je spremna pomoći Armeniji u provođenju reformi u okviru partnerstva s EU-om, a namjerava nastaviti suradnju s tom zemljom i u okviru Istočnog partnerstva, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Erevanu.

Grlić Radman boravio je u službenom posjetu Armeniji, prvom posjetu jednog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Republici Armeniji. U četvrtak i petak posjetit će Gruziju.

Tijekom službenog posjeta Grlić Radman susreo se s armenskim kolegom, ministrom Araratom Mirzoyanom, s kojim se osvrnuo na bilateralne odnose, mogućnosti produbljivanja suradnje u raznim područjima te aktualne vanjskopolitičke teme. Ministri su nakon susreta potpisali Memorandum o razumijevanju vezan uz suradnju hrvatske i armenske Diplomatske akademije.

Ministar Grlić Radman je nakon susreta istaknuo kako je cilj njegovog službenog posjeta dati novi zamah i poticaj hrvatsko-armenskim odnosima. „Razgovarali smo o suradnji u raznim područjima – od političkog dijaloga do gospodarstva, znanosti, kulture. Izrazio sam spremnost Hrvatske da Armeniji pomogne u provođenju reformi u okviru partnerstva s Europskom unijom, i to kroz dijeljenje iskustava, znanja i najboljih praksi“, rekao je.

Nastavak suradnje u okviru politike Istočnog partnerstva

Hrvatska će također nastaviti suradnju s Armenijom u okviru politike Istočnog partnerstva, rekao je ministar Grlić Radman te istaknuo kako jedinstveno tranzicijsko iskustvo Hrvatske može biti od osobite vrijednosti za Armeniju.

Jedna od tema razgovora dvojice ministara bila je i sigurnosna situacija na istoku i jugoistoku Europe. Ministar je istaknuo kako je pitanje mira i sigurnosti na Južnom Kavkazu od ključne važnosti te pozvao na zajedničke napore Armenije i Azerbajdžana s ciljem smirivanja tenzija te nastavka dijaloga i mirovnih pregovora.

U tom kontekstu, naglasio je i važnu ulogu Europske unije u posredovanju u mirovnim pregovorima, kao i ulogu EU mirovne misije pri stvaranju preduvjeta za mirovne pregovore. 

Ministar Grlić Radman, koji se susreo i s predsjednikom države, vlade i parlamenta, u Erevan je stigao s izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika, a s armenskim ministrom gospodarstva Vahanom Kerobyanom otvorio je prvi Hrvatsko-armenski gospodarski forum. 

Izvor: Hina / Vlada 

Pisane vijesti | Vanjski i europski poslovi | Gordan Grlić Radman