Predsjednik Vlade: Proračun je kvalitetan i racionalan, usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini

„Uvažavajući sve ono što smo učinili  poreznom reformom, sagledavajući makroekonomske pokazatelje i naše okruženje, očekujemo da ovaj proračun ispuni političke ciljeve iz Programa Vlade i kada je riječ o demografskoj politici i kada je riječ o važnom signalu prema hrvatskom gospodarstvu, poduzetnicima i obrtnicima“, rekao je i dodao da proračun treba gledati u paketu s poreznom reformom koja je usvojena.

Naglasio je da je po prvi puta nakon pet godina povećan proračun za Oružane snage Republike Hrvatske. Podsjetio je da je u okvirima NATO-a i EU cilj da ta izdvajanja iznose 2 posto BDP-a, a ovim povećanjem Republika Hrvatska došla je do razine od 1,23 posto BDP-a.

„Poslali smo važan signal da smo tu i da želimo investirati i u kvalitetu i u uvjete života i rada hrvatskih vojnika, časnika i dočasnika. Isto tako, poslali smo važnu poruku prema hrvatskim braniteljima“, kazao je predsjednik Vlade ističući da su važni pomaci postignuti i kada je riječ o zaposlenicima državnih i javnih službi, umirovljenicima, kompenzacijskim mjerama i decentraliziranim sredstvima pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave. „Proračun je usmjeren na ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske u cjelini“, rekao je.

Najavio je sastanak sa svim županima, neovisno iz koje su stranke, koji će se održati 19. prosinca.

„Želim to napraviti u ranoj fazi, da u čitavom mandatu zajednički pratimo prioritete koji se odvijaju na županijskoj razini s onim što radi središnja vlast te svu onu dodatnu vrijednost koju možemo dobiti povlačeći sredstva iz aktualne financijske perspektive proračuna Europske unije“, naglasio je premijer Plenković.

Upitan hoće li povećanje obuhvatiti i branitelje HVO-a te slijedom toga probiti proračun, predsjednik Vlade naglasio je da su to pitanja ostavljena za raspravu o jedinstvenom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, koji je još u fazi izrade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković „spinom“ je nazvao tvrdnje da je deficit veći nego što je bio ove godine. „Deficit je manji, radi se o transferu sredstava iz europskog proračuna u hrvatski proračun koji su deficit neutralni, a povećani su apsolutni brojevi“, rekao je.

„Pobijedio sam na izborima, formirao vlast, napravio proračun temeljen na izbornom programu, koji jasno izražava prioritetne političke ciljeve hrvatske Vlade. Smatramo da ćemo na prihodovnoj strani imati odgovarajuća sredstva, na rashodovnoj strani biti racionalni i servisirati sve međunarodne obveze, to je sve predviđeno. Prema tome, nema niti jedne slabe točke koju ja u ovom trenutku vidim. Ono što želim reći je da je ovaj proračun i racionalan i kvalitetan, nije opušten, nije neoprezan i nije pretjeran. Rađen je u kontekstu ukupnih makroekonomskih kretanja i našeg okruženja i realne situacije koju u ovom trenutku imamo“, poručio je predsjednik Vlade.

Upitan je li zadovoljan dogovorom sa sindikatima, premijer Plenković kazao je da razgovori još uvijek traju.

Pisane vijesti | Andrej Plenković