Izvješće VOS-a za dan 29./30. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 29./30. kolovoza 2017. godine od 7:00 do 7:00 sati.

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan.  U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borove šume i smreke (većinom prizemno). Iako je tijekom 28. kolovoza palo nešto kiše, koja je pomogla u gašenju, požar je i dalje aktivan te su ga tijekom 29. kolovoza sanirali i osiguravali vatrogasci iz ličko-senjske županije te temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika, izvanredna dislokacija vatrogasaca iz primorsko-goranske županije. Zbog jakog vjetra i turbulencija zračne snage nisu mogle djelovati. Požar je i dalje aktivan.
  • Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 29. kolovoza u gašenju požara sudjelovalo je oko 50 gasitelja iz DIP Split, DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, vatrogasci iz zadarske županije temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika te djelatnici šumarije. Tijekom noći obavljao se nadzor i dežurstvo na požarištu, a u jutarnjim satima ponovno će biti izmjena i popuna snaga na terenu.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, ugašen je 30. kolovoza u 06:43 sata. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. Tijekom 29. kolovoza, požarište su osiguravali vatrogasci iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Promina i ophodnja Promina te DIP Šibenik, a tijekom noći na požarištu su ostali JVP i DVD Drniš sa 6 vatrogasaca i 2 vozila.
  • Požar raslinja na području Strmice kod Surdupa,  za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 26. kolovoza u 11:32 sati, ugašen je 29. kolovoza u 17:52 sata.  Opožareno je oko 70 ha borove i hrastove šume. Tijekom 29. kolovoza, a do ugašenja, požarište je osiguravao JVP Knin.
  • Požar raslinja na području Đevrski kod Krnjeuva za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 28. kolovoza u 09:44 sati, ugašen je 29. kolovoza u 13:52 sata. Opožareno je oko 40 ha trave, niskog raslinja i guste smrike. Tijekom 29. kolovoza, a do ugašenja, požarište je osiguravao DVD Skradin.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 29 kolovoza u 18:18 sati dojavu o požaru raslinja na području Bilica – grad Šibenik. Požar je zahvatio travu, nisko raslinje i nešto borove šume na površini od 2 ha. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca s 12 vozila iz JVP Šibenik, DVD-a Bilice, Brodarica – Krapanj, Zablaće, Šibenik, Skradin, Zaton, Grebaštica, Perković i Vodice te županijski vatrogasni zapovjednik s vozilom, a zbog blizine naselja i guste borove šume, zatraženo je angažiranje 2 Canadaira te 2 Air Tractora. Požar je lokaliziran u 20:16 sati, a osiguranje i saniranje rubnih dijelova je u tijeku. 

Splitsko-dalmatinska županija

  • Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
  • Tijekom dana 29. kolovoza u gašenju požara angažirana su 2 protupožarna zrakoplova (Air-tractor i Canadair), a 30 – tak vatrogasaca s Makarskog područja je bilo angažirano u dijelu koji je dostupan tehnici. Za ujutro 30. kolovoza planirano je izvršiti prevoženje helikopterom vatrogasaca, opreme te spremnika za vodu („kruške“) na požarište. Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu s Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 29. kolovoza djelovalo se na zapadnoj strani požarišta. Zbog nepovoljnih meteo uvjeta nije bilo moguće angažirati helikopter s uređajem za gašenje pa je u gašenju požara sudjelovalo samo 6 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila iz JVP Konavle koji su sanirali zapadni dio požarišta (uz granicu s RH ali bez prelaska požara u RH). Požar je pod nadzorom vatrogasaca, ali i dalje aktivan u Crnoj Gori.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

Izvor: DUZS