Deset vrijednosno najznačajnijih projekata sufinanciranih iz EU fondova u mandatu ove Vlade

Slika /Kako funkcionira Vlada/Istaknute teme/shutterstock_136964447_cr.jpg

Hrvatskoj je na raspolaganju 80 milijarda kuna iz EU fondova, od čega 63 milijarde kuna za ciljeve kohezijske politike, 15 milijarda kuna za poljoprivredu i ruralni razvoj te 2 milijarde kuna za razvoj ribarstva.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković već je u prva dva mjeseca mandata obišao sve hrvatske županije kako bi se upoznao s ključnim prioritetima rada i planovima na županijskoj razini. Prvi put održan je sastanak svih župana i članova Vlade na kojem je dogovoreno jačanje partnerstva Vlade i županija, koje su povijesni oblik teritorijalnog ustroja i imaju preduvjete da budu uspješni nositelji novog razvojnog ciklusa, osobito kroz  uspješno korištenje europskih fondova.
 
Pokrenute su zakonodavne reforme radi jačanja potpomognutih područja i poticanja razvoja hrvatskih otoka, a osnovana je i Uprava za otoke unutar Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Pokrenut je Projekt Slavonija u koji se, do 2020. godine, planira uložiti 2,5 milijarde eura za poljoprivredu, ruralni i regionalni razvoj, gospodarstvo, promet, energetiku te obrazovanje i demografsku obnovu. Kako bi se jednostavnije koristili EU fondovi, inicirane su izmjene pravnog okvira za pojednostavljenje postupka korištenja europskih sredstava.
 
Vlada Republike Hrvatske svim će administrativnim kapacitetima biti usmjerena na pripremu i provedbu projekata na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini kako bi se svaki raspoloživi euro iz europskih fondova iskoristio za brz i učinkovit razvoj Hrvatske. Donosimo pregled deset vrijednosno najznačajnijih ugovora sklopljenih u okviru operativnih programa financijskog razdoblja 2014.-2020. u razdoblju od 19. listopada 2016. do 1. lipnja 2017. godine.