Europska komisija odobrila 102 milijuna eura bespovratnih sredstava za LNG terminal

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/17 veljače/Slika FSRU.png

Koordinacijski odbor Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) odobrio je 17. veljače 2017. godine 102 milijuna eura za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na otoku Krku.

Drugi odobreni projekt odnosi se na unaprjeđenja sustava prijenosa električne energije Sincro.Grid, koji je ocijenjen kao najinovativniji projekt. Projekt Sincro.Grid se ostvaruje u suradnji hrvatskih i slovenskih operatera transportnog sustava električne energije – HOPS, HEP ODS i ELES. Odobreno je ukupno 40,5 milijuna eura, odnosno 51% sufinanciranja.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković o odluci Koordinacijskog odbora rekao je: „To je, prije svega, dokaz da smo na vrijeme, na početku mandata moje Vlade poslali zahtjev za sufinanciranje terminala ukapljenoga  prirodnog plina na Krku. „Jučer sam imao sastanak s predstavnicima LNG Hrvatska i potencijalnih partnera, dakle, konzorcija u kojem je španjolski Enagas, luksemburški Marguerite  i partneri iz Litve, koji su spremni ulagati.  Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe. Mislim da je to jako dobro, vijesti koje smo dobili nakon održanoga sastanka Upravnog odbora Connecting Europe Facilityja, izrazito su ohrabrujuće i mi ćemo nastaviti raditi na ovom strateškom projektu. Nastavit će se sve aktivnosti koje već dugi niz godina priprema LNG Hrvatska, uz odgovarajuće studije i ja vjerujem da bi se u sljedećih nekoliko godina taj projekt mogao  realizirati“, kazao je predsjednik Vlade.
 
Početak rada LNG terminala očekuje se u 2019. godini. Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 363 milijuna eura. Odobreno je sufinanciranje studija u iznosu od 50% i radova u iznosu od 27,94%, što ukupno iznosi 102 milijuna eura.

Inače, projekt izgradnje prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku proglašen je strateškim investicijskim projektom od važnosti za Republiku Hrvatsku te se nalazi na listi projekata od zajedničkog interesa Europske Unije koji će omogućiti postupno jačanje Energetske zajednice integrirajući tržišta energije u Europi, diversifikacijom izvora energije i prometnih pravaca.