Operativne snage sustava civilne zaštite spremne

Situacijsko izvješće Državnog centra zaštite i spašavanja, 22. veljače 2018. – stanje u 18:00 sati

Na traženje župana Ličko-senjske županije i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje za pomoć oružanih snaga Republike Hrvatske na području županije angažirane su oružane snage:

  • grad Gospić (28 vojnika i 1 stroj kombinirka)
  • cesta Kosinj – Perušić (31 vojnik i 4 inženjerijska stroja)
  • područje općine Donji Lapac (30 vojnika i 3 inženjerijska stroja)

Angažirane operativne snage: zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Stanje na cestama (iz izvješća Hrvatskog autokluba): snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Kikovica. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar.

Granični prijelazi: zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Pomorski promet: u prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Željeznički promet (stanje od 16:42 sati): zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano. U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Stanje po županijama:

Prema izvješćima županijskih centara 112 snježne nepogode za sada izazivaju probleme u odvijanju cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa. Trenutačno nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

U Gospiću je danas održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Gospića, sazvana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno obilnih snježnih padalina na području Grada Gospića. Pozivu se odazvalo 11 od ukupno 13 članova Stožera. Članovi Stožera su razmatrali trenutno stanje i problematiku održavanja prohodnosti prometnica na području Grada Gospića. Načelnik Stožera Ivica Tomljenović izvijestio je prisutne o stanju na terenu i istakao da su sve raspoložive službe angažirane na održavanju prometnica, da se prometovanje odvija otežano i da pojedini zaseoci (makadamski putevi) na području grada Gospića nisu bili očišćeni do 15h. Napomenuo je da  građani grada Gospića ne izvršavaju svoju obvezu o komunalnom redu glede čišćenje snijega. Na sjednici je istaknuta preporuka da se pješačke staze u središtu grada i raskrižja obavezno očiste i snijeg odveze.

Pročelnik HGSS-a stanice Gospić Josip Brozičević izvijestio je kako je HGSS intervenirao u 2 slučaja prilikom transporta bolesne osobe. Djelatnici Crvenog Križa svakodnevno obilaze stare i nemoćne građane na području Grada.

Na sjednici je zaključeno da će se sve daljnje aktivnosti oko eventualnog angažmana teške mehanizacije u vlasništvu HV  odraditi u koordinaciji sa Stožerom, izvješćivati Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić o održavanju prometnica, izvijestiti građane preko medija o stanju na prometnicama te radu zimske službe. Za čišćenje snijega oko okućnica starijim i nemoćnim osobama na području Gradskih naselja i po potrebi dostavljanje namirnica i potrepština angažirat će se djelatnici kroz program javnih radova.

Upozorenje na opasne vremenske pojave za danas, noć i sutra (prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda): Jak snijeg u središnjim i gorskim predjelima uz stvaranje mjestimice i debljeg snježnog pokrivača, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar s povremeno jakim udarima mogući su i snježni zapusi, mjestimice i snježne mećave. Na istoku zemlje stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, uglavnom u prvom dijelu dana, a u Podunavlju i na Srijemu oborine će često biti na granici snijega i kiše koja se može lediti u dodiru s hladnim tlom. U unutrašnjosti Dalmacije i Istre stvaranje novog snježnog pokrivača, a susnježice pa i snijega može biti i uz obalu na sjevernom Jadranu. Na sjevernom Jadranu i na sjeveru Dalmacije umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim, mjestimice i orkanskim udarima. Na južnom Jadranu umjereno, na udare i jako jugo.

Snježno nevrijeme – 22. veljače 2018. – stanje u 13:00 sati

Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske,  Državna uprava za zaštitu i spašavanje je preko svojih područnih ureda u kontaktu s  predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave te žurnih službi, koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta.

Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112.

Situacija se kontinuirano prati, a operativne snage civilne zaštite su na terenu i spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

U sklopu priprema za zimske vremenske uvjete, svi područni uredi za zaštitu i spašavanje su krajem prošle godine održali zajedničke sastanke županijskih Stožera civilne zaštite sa svim nadležnim žurnim službama te institucijama i poduzećima koja upravljaju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, stalnim operativnim snagama sustava civilne zaštite, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Uz predstavljanje trenutnih mogućnosti, izražena je spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih izvanrednih vremenskih uvjeta.

Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je danas Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji će biti angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Njihov angažman bit će koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i Lika cestama.

Za 15:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Gospića.

Izvor: DUZS