Izvješće VOS-a za dan 14./15. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 14./15. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje kod Miletića staje za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, ponovo se aktivirao tijekom 14. kolovoza na predjelu Jukića staje. Požar trenutno ništa ne ugrožava, pod nadzorom je, a na požarištu su vatrogasci DVD Muć s 12 vatrogasaca i tri vatrogasna vozila.
  • Požar raslinja na području Slime – zaseok Tadići kod Zadvarja za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 13. kolovoza u 14:36 sati, a koji je lokaliziran istog dana u 16:00 sati i dalje se čuva i nadgleda. Opožareno je oko 1 ha većinom trave, niskog raslinja i makije.
  • ŽVOC Split zaprimio je 14. kolovoza u 18:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Gornji Rašćani. Požarom je zahvaćeno 6 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je šest vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Imotski. Požar je ugašen u 20:10 sati.

Zadarska županija

  • ŽVOC Zadar zaprimio je 12. kolovoza u 13:50 sati dojavu o požaru raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca), a koji se proširio do Zatona Obrovačkog, te je zaprijetio kućama u zaseoku Modrići. Kuće su obranjene od vatre, ali je jedan vatrogasac radi udisanja dima zatražio liječničku pomoć. Požar je i dalje aktivan. Opožarena je neutvrđena površina mješovitog raslinja. U gašenju požara tijekom 14. kolovoza sudjelovala su četiri protupožarna zrakoplova Canadaira, četiri protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 38 vatrogasaca s 14 vozila iz JVP Zadar, DVD Obrovac, Jasenice,  Žegar, Posedarje, Stankovci, Polača, Pljusak, Sv. Filip i Jakov i Sukošan. Tijekom jutra 15. kolovoza radi gašenja na požarište će se uputiti dodatne županijske snage iz DVD-a Novigrad, Privlaka, Galovac, Pakoštane, Lišane, Pag i Kolan, kao i dva protupožarna zrakoplova Canadair.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 14. kolovoza u 10:04 sati dojavu o požaru raslinja na području Islama Grčkog (kod Islama Latinskog). Požarom je zahvaćeno 4 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Air Tractor i jedan zrakoplov Canadair te ukupno 13 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP-e Benkovac i Zadar. Požar je ugašen u 12:31 sati.

Šibensko-kninska županija

  • Požar na području Gornjeg Vinova kod Unešića, za koji je županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati i koji je bio lokaliziran 12. kolovoza u 10:15 sati, ponovo se aktivirao 14. kolovoza u 17:55 sati. Požar je tijekom dana gasilo ukupno 12 vatrogasaca sa četiri vozila iz DVD-a Perković, Ružić i Unešić. Tijekom noći radi nepristupačnog terena požarište su nadzirali vatrogasci DVD-a Unešić. Požar je i dalje aktivan.
  • Požar raslinja koji je zaprimio županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik 13. kolovoza u 13:36 sati, kod Midenog Brda zaseok Brnadići, ugašen je 14. kolovoza u 10:30 sati. Požarom je zahvaćeno oko 20 ha trave, niskog raslinja i makije.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 14. kolovoza u 13:38 sata dojavu o požaru raslinja na području Knina, Bulina strana. Požarom je zahvaćeno oko 3 ha niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri zrakoplova Air Tractor te ukupno 13 vatrogasaca s pet vatrogasnih vozila iz JVP Knin i DVD Knin. Požar je ugašen u 20:30 sati.

Požeško-slavonska županija

ŽC 112 Požega zaprimio je 14. kolovoza u 20:24 sata dojavu o požaru raslinja na području Lukač-Hrnjevac. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha suhe trave i šikare. U gašenju požara sudjelovalo je 16 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila iz DVD Lukač. Požar je ugašen u 22:00 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.