Stanje na požarištima – 17. kolovoza 2017.

Stanje 12:30 sati

Vatrogasno operativno središte:
– 1 Canadair preusmjeren s gašenja požara kod Zatona, Benkovačka cesta na požarište (lokalizirano) kod mjesta Sapina Doca
– 2 Canadaira upućena na gašenje požara na Svilaji, a dodatno još 1 Canadair na požarište kod mjesta Sapina Doca
– novi požar na otvorenom prostoru kod naselja Žitnić (Drniš), gase lokalne vatrogasne snage i 2 Canadaira; požar je lokaliziran je u 14:00 sati, a opožareno oko 1.5 ha trave i niskog raslinja

Stanje u 11:00 sati

Šibensko – kninska županija

  • Požar na području Gornjeg Vinova, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 10. kolovoza u 13:47 sati, lokaliziran je 15. kolovoza u 18:10 sati, samo u teško pristupačnom dijelu ostalo je izdimljavanje (navedeni požar se ponovno aktivirao 14. kolovoza u 17:55, nakon što je bio lokaliziran 12. kolovoza). U gašenju požara sudjelovali su pripadnici DVD-a Ružić (2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom). Opožareno je oko 66 ha površine, a dežurstvo na požarištu je u tijeku.
  • Požar kod Zatona (Benkovačka cesta), za koji je ŽVOC Šibenik dojavu zaprimio 16. kolovoza 2017. u 12:15 sati i dalje je aktivan. Požarom je obuhvaćena veća površina borove šume. Na terenu su pripadnici iz 15 postrojbi s područja Šibensko – kninske županije, ukupno 74 vatrogasca s 27 vatrogasnih vozila te 72 vojnika NOS HKoV-a. Iz zraka požar gase 2 Canadaira i 2 Airtractora.
  • Požar na lokaciji Sapina Doca za koji je ŽVOC Šibenik dojavu zaprimio 16. kolovoza u 16:00 sati lokaliziran je 17. kolovoza 2017. u 02:00 sata. Gasili su ga vatrogasci iz Rogoznice, Grebaštice i Primoštena.

Zadarska županija

  • Požar na lokaciji Velebit, Čelavac – Modrići, Tuleve grede, dijelom u minski sumnjivom području, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:30 sati, aktivan je na području Tulovih greda – na minski sumnjivom području. Stanje na požarištu je pod nadzorom, požar nadgledaju pripadnici DVD-a Jasenice.

Splitsko – dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Milešina i Pribude za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 15:00 sati, a koji je lokaliziran u 18:40 sati istog dana, od 14. kolovoza opet je aktivan na predjelu Milušina i Pribudama. Na požarište su upućena 2 Airtractora, a od zemaljksih snaga požar gase pripadnici DVD-a Muć, Solin, Dugopolje, DVD Sinj i sezonci, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe – odjela Split (Divulje), JVP Split sa sezoncima – ukupno 58 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila te 50 vojnika NOS HKoV-a. Požarom je zahvaćeno oko 30 ha trave, niskog raslinja i hrastove šume.
  • Požar na lokaciji Šestanovac – Prpuša (Vukušići), za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 16. kolovoza u 13:28 sati, lokaliziran je 16. kolovoza 2017. u 20:00 sati. U tijeku je saniranje požarišta  i dežurstvo koje obavljaju pripadnici DVDa Lovreć i Zadvarje – 8 vatrogasaca s 2 vatrogasna vozila.

Stanje u 9:00 sati

Na požarištima Zaton-Raslina kod Šibenika i na Svilaji danas su od ranog jutra angažirane zračne snage. Na požarištu Zaton-Raslina koje je aktivno od jučer djeluju tri Canadaira  CL-415 i dva Airtractora AT-802, dok su na požarište na Svilaji  upućena dva Airtractora.

Požarište Zaton-Raslina jučer su obišli potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Zbog vatrene ugroze ovih naselja ministar obrane donio je odluku o upućivanju i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, a temeljem zahtjeva županijskog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.