Snježne nepogode i jak vjetar - 23. veljače 2018.

Snježne nepogode i jak vjetar – 23. veljače 2018. – stanje u 14:00 sati

Temeljem zahtjeva Stožera civilne zaštite Općine Lovinac i Stožera civilne zaštite Općine Donji Lapac te u skladu sa zaključkom s izvanredne sjednice Stožera civilne zaštite Ličko – senjske županije održane danas od 13:00 sati, županija Ličko – senjska uputila je Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za angažiranje mehanizacije i pripadnika Oružanih snaga u otklanjanju posljedica nastalih vremenskim nepogodama uslijed velikih količina snijega, kako bi se omogućila nesmetana prohodnost i normalizirao život stanovnika na području Općina Lovinac i Donji Lapac. Njihov angažman bit će koordiniran s načelnicima Stožera civilne zaštite, Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i poduzećem “Lika ceste d.o.o.”.

Danas je održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije kojoj su prisustvovali župan Ličko-senjske županije dr. Darko Milinović i zapovjednik vojarne 9. gardijske brigade „Vukovi” Gospić, pukovnik Tomislav Kasumović. Članovi Stožera civilne zaštite, ujedno i rukovodeće osobe operativnih snaga i pravnih osoba od interesa za civilnu zaštitu, podnijeli su izvješće o stanju na terenu. Zaključeno je da nadležne službe uspijevaju održavati prometnice prohodnim te da ima problema na području Donjeg Lapca gdje će kao ispomoć biti angažirani pripadnici Oružanih snaga.

Županijski centar 112 Gospić u zadnja 3 dana zaprimio je oko 17 poziva građana vezano za pomoć i isti su proslijeđeni nadležnim službama na postupanje.

Na inicijativu pročelnika Jose Živkovića, u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Gospić održan je radni sastanak koordinacije, kojem su prisustvovali gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Gospića, djelatnik Grada Gospića zadužen za poslove civilne zaštite, predstavnik Županijske uprave za ceste Ličko-senjske županije, predstavnik Lika cesta do.o. Gospić i zapovjednik vojarne 9. gardijske brigade „Vukovi”u Gospiću, pukovnik Tomislav Kasumović. Pročelnik PUZS-a Gospić Joso Živković nazočne je upoznao s potrebom koordinacije svih službi uključenih u provedbu mjera civilne zaštite uzrokovanih obilnim snijegom te o načinu traženja pomoći niže hijerarhijske razine od više razine sustava civilne zaštite. Predstavnik Lika cestad.o.o. je istakao da za sada nemaju problema s održavanjem županijskih i državnih prometnica, osim na području Grada Senja – na dionici prometnice kod Krivog Puta, koju su zbog mećave i udara bure od 140 – 150 km/h, morali do daljnjega zatvoriti. Zapovjednik vojarne u Gospiću nazočne je upoznao s aktivnostima koje vojska poduzima na području Ličko-senjske županije.
 

Snježne nepogode i jak vjetar – 23. veljače 2018. – stanje u 13:00 sati

Zbog snježnih padalina u većem dijelu zemlje, na cestama su proglašeni su zimski uvjeti. Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Zadarska županija je zbog snijega koji neprekidno pada i stvara probleme na području Općine Gračac uputila Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji su angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Njihov angažman bit će koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Zadar.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je preko svojih područnih ureda u kontaktu s  predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave te žurnih službi. Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Situacija se kontinuirano prati, a operativne snage civilne zaštite su na terenu i spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112. 

Angažirane operativne snage do 13:00 sati: zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Granični prijelazi: zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Pomorski promet: u prekidu su trajektna linija: Prizna-Žigljen, katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Korčula-Hvar-Split.

Željeznički promet: zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano. U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se kašnjenja od 15 do 20 minuta, a u međugradskome prometu od 30 do 60 minuta.

Stanje u zračnom prometu (informacija od 11:00 sati): prema informaciji od Hrvatske kontrole zračne plovidbe, zračni promet se za sada odvija bez poteškoća.

Trenutno stanje po županijama: Prema izvješćima županijskih centara 112 snježne nepogode za sada izazivaju probleme u odvijanju cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa. Trenutačno nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

23. veljače Oružane snage RH angažirane su na pružanju pomoći lokalnom stanovništvu i otklanjanju posljedica snježnog nevremena na sljedećim područjima:

  • Donji Lapac – 25 pripadnika i 1 stroj rade na čišćenju prilaza javnim ustanovama, a u ispomoć su upućena još 2 stroja
  • Delnice – 30 pripadnika i 2 stroja, a u ispomoć je upućeno još 60 pripadnika, 2 stroja, 4 kamiona i 2 kipera
  • Gospić – 45 pripadnika angažirano na čišćenju snijega oko javnih ustanova
  • Petrinja (sela Klinac i Bijenik) za dostavu hrane i lijekova angažirana je 1 desetina. Za mjesta Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana na čišćenju prilaza do kuća i dostavi lijekova i hrane angažirana je 1 desetina
  • Gračac – iz Zadra za Gračac je upućen 1 stoj i 1 kamion istovarivač
  • Ogulin – Predviđene snage i sredstva za čišćenje snijega su otkazane jer nema potrebe za angažiranjem.

Prognoza vremena za Hrvatsku do kraja dana (prema izvješću DHMZ-a): Pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 °C


Snježne nepogode i jak vjetar – 23. veljače 2018. – stanje u 8:00 sati

Više županija

      Tijekom 22. veljače nove snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske te jak vjetar na Jadranu izazvali su brojne probleme u odvijanju cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. U uklanjanju posljedica, prvenstveno u čišćenju prometnica te u regulaciji prometa sudjelovali su  zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici.

Župan Ličko – senjske županije Darko Milinović uputio je jučer Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga, koji su angažirani kao ispomoć operativnim snagama civilne zaštite u otklanjanju posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije. Njihov angažman je koordiniran s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Gospić, Županijskom upravom za ceste Ličko – senjske županije i Lika cestama.

Trenutno stanje angažiranosti pripadnika OS RH (23. veljače ujutro):

    • grad Gospić (45 vojnika),
    • područje općine Donji Lapac (27 vojnika i 2 inženjerijska stroja).

Na području Karlovačke županije (Ogulin) u pripravnosti je 50 vojnika, 2 radna stroja i 2 kamiona te se čeka odluka o mogućem angažiranju.

Stanje na cestama (iz izvješća HAK-a): Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, Hrvatskom primorju, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Na pojedinim dionicama autocesta i državnih cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenig snijega na kolniku, a upozoravamo i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Trakošćan-Đurmanec-Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

Prema prognozi DHMZ-a danas nas očekuje pretežno oblačno, u unutrašnjosti sa snijegom uz stvaranje novog snježnog pokrivača, osobito u gorskim i središnjim predjelima gdje su mogući i zapusi. Na Jadranu većinom kiša, a na sjevernom dijelu će povremeno biti i snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, na udare ponegdje i jak. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita moguće s orkanskim udarima, a na jugu Dalmacije umjereno do jako jugo i istočnjak. Najviša dnevna temperatura od -2 do 3 u unutrašnjosti, a na Jadranu od 5 do 10, na južnom dijelu i do 15 °C.

Situacijsko izvješće Državnog centra zaštite i spašavanja, 22. veljače 2018. – stanje u 18:00 sati

Angažirane operativne snage: zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Stanje na cestama (iz izvješća Hrvatskog autokluba): snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske te u Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Čeglje-Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Zdihovo-Kikovica. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog jakih udara vjetra i stvaranja snježnih zapuha mole se svi sudionici u prometu da smanje brzinu i povećaju opreznost na svim cestama kroz Gorski kotar.

Granični prijelazi: zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.

Pomorski promet: u prekidu su katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj- Cres-Rijeka i brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak.

Željeznički promet (stanje od 16:42 sati): zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano. U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se manja kašnjenja, a u lokalnome prometu kašnjenja od 15 do 30 minuta.

Stanje po županijama:

Prema izvješćima županijskih centara 112 snježne nepogode za sada izazivaju probleme u odvijanju cestovnog, pomorskog i željezničkog prometa. Trenutačno nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom.

U Gospiću je danas održana izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Gospića, sazvana zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno obilnih snježnih padalina na području Grada Gospića. Pozivu se odazvalo 11 od ukupno 13 članova Stožera. Članovi Stožera su razmatrali trenutno stanje i problematiku održavanja prohodnosti prometnica na području Grada Gospića. Načelnik Stožera Ivica Tomljenović izvijestio je prisutne o stanju na terenu i istakao da su sve raspoložive službe angažirane na održavanju prometnica, da se prometovanje odvija otežano i da pojedini zaseoci (makadamski putevi) na području grada Gospića nisu bili očišćeni do 15h. Napomenuo je da  građani grada Gospića ne izvršavaju svoju obvezu o komunalnom redu glede čišćenje snijega. Na sjednici je istaknuta preporuka da se pješačke staze u središtu grada i raskrižja obavezno očiste i snijeg odveze.

Pročelnik HGSS-a stanice Gospić Josip Brozičević izvijestio je kako je HGSS intervenirao u 2 slučaja prilikom transporta bolesne osobe. Djelatnici Crvenog Križa svakodnevno obilaze stare i nemoćne građane na području Grada.

Na sjednici je zaključeno da će se sve daljnje aktivnosti oko eventualnog angažmana teške mehanizacije u vlasništvu HV  odraditi u koordinaciji sa Stožerom, izvješćivati Područni ured za zaštitu i spašavanje Gospić o održavanju prometnica, izvijestiti građane preko medija o stanju na prometnicama te radu zimske službe. Za čišćenje snijega oko okućnica starijim i nemoćnim osobama na području Gradskih naselja i po potrebi dostavljanje namirnica i potrepština angažirat će se djelatnici kroz program javnih radova.

Snježno nevrijeme – 22. veljače 2018. – stanje u 13:00 sati

Vezano uz najavu niskih temperatura i snježnih padalina u većem dijelu Hrvatske,  Državna uprava za zaštitu i spašavanje je preko svojih područnih ureda u kontaktu s  predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave te žurnih službi, koji su potvrdili da su spremni na eventualno pogoršanje vremenskih uvjeta.

Čelnicima je skrenuta pozornost na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području te da po potrebi aktiviraju Stožer civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija, ako bude potrebe upute građanstvo da se opskrbe lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječjom opremom. Za kontakte oko eventualnih potreba od 0 do 24 na raspolaganju su Županijski centri 112.

Situacija se kontinuirano prati, a operativne snage civilne zaštite su na terenu i spremne pružiti pomoć ugroženom stanovništvu.

U sklopu priprema za zimske vremenske uvjete, svi područni uredi za zaštitu i spašavanje su krajem prošle godine održali zajedničke sastanke županijskih Stožera civilne zaštite sa svim nadležnim žurnim službama te institucijama i poduzećima koja upravljaju vodnom, cestovnom i energetskom infrastrukturom, stalnim operativnim snagama sustava civilne zaštite, kao i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Uz predstavljanje trenutnih mogućnosti, izražena je spremnost za reagiranje i otklanjanje posljedica u slučaju nepovoljnih izvanrednih vremenskih uvjeta.

Izvor: DUZS