21. kolovoza 2017. - stanje na požarištima

Stanje u 21:30 sati

Zadarska županija

  • Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je veća još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali je požar pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.
  • Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana, Lepuri, Kašić, Pristeg, Slivnica, Sikovo-Raštane, koji su dojavljani sinoć oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Benkovca i Biograda, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Divulje i Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske županije 6/2, Karlovačke županije 2/1, Zagrebačke županije 14/5 (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar), Krapinsko-zagorske županije 18/4, Primorsko-goranske županija 17/5, Sisačko-moslovačke županije 24/5, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik te dislokacija Dubrovačko – neretvanske županije 15/5. Zatražene su i dodatne snage s kontinenta. Iz zraka požar su tijekom dana gasila 4 Canadaira i 4 AirTractora. Većina požara na benkovačkom području je aktivna.
  • Požar na lokaciji Turanj kod Sv. Filipa i Jakova, za koji je dojava zaprimljena 20. kolovoza u 19:50 h, lokaliziran je danas u 9:00 sati. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, DVD-a Sukošan i Galovac te 3 Canadaira i 4 AirTractora.
  • Lokaliziran je požar na predjelu Dobropoljci (Lišane Ostrovičke), za kojeg je dojava zaprimljena 20. kolovoza 2017. u 15:55 sati. Požar su gasili vatrogasci iz JVP Benkovac i DVD-a Lišane Ostrovičke.
  • Požar na lokaciji Kožino, za kojeg je dojava zaprimljena danas u 15:29 sati, lokaliziran je u 17:00 sati. Požarom je zahvaćena borova šuma te maslinik i vinograd. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz DVD-a Povljana, Pag, Vir, i Starigard, JVP Zadar te dvije cisterne službe Odvodnje. Iz zraka su djelovala 3 Canadaira.
  • Požar na Ugljanu, kod mjesta Ugljan, za kojeg je dojava zaprimljena danas u 18:51 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Na terenu su vatrogasci iz DVD Preko i dislokacija Čakovec (6/2). Na požarištu je djelovao 1 Canadair.

Splitsko – dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina (Crivac – Čavoglave) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji se kasnije proširio i prema drugim mjestima i zaseocima te na područje Šibensko-kninske županije, povremeno se aktivira, ali je pod nadzorom gasitelja. Dežurstvo na požarištu obavljaju pripadnici DVD-a Ružić (4 vatrogasca s dva vatrogasna vozila).
  • Požar na otoku Hvaru, rt Kabal kod Starog Grada, za kojeg je dojava zaprimljena danas u 11:15 sati, pod nadzorom je gasitelja. Na terenu su tijekom dana požar gasile snage s otoka Hvara: DVD Hvar (22/5), DVD Stari Grad (25/6), DVD Jelsa (15/4) te dislokacija s kopna: DVD Split (3/1), DVD Vranjic (3/1), DVD Omiš (6/1), DVD Dugi Rat (5/1), DVD Kaštela, DVD Mladost i DVD Gomilica (7/2), DVD Trogir (3/1), JVP Trogir (4/2) + sezonci (5) i JVP Sinj (6/1). Iz zraka su požar gasila 3 Canadaira i 2 helikoptera  Prijevoz trajektom vatrogasaca do otoka osigurao je DUZS-a (koordinacija preko Vatrogasnog operativnog središta).
  • Požar na otoku Hvaru – tunel Dubovica, koji je dojavljen 20. kolovoza 2017. u 6:43 sati, lokaliziran je 20. kolovoza 2017. u 18:30 sati. Gasili su ga vatrogasci iz DVD-a Hvar i Starigrad, a na dežurstvu su vatrogasci iz DVD-a Jelsa. Opožareno je oko 35 ha površine.

Šibensko – kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, ponovno je aktivanna dijelu kod Trbounja, potrebna je evakuacija stanovnika iz zaseoka Bibići i Lišnjak. Požar se brzo širi. Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Šibenik.
  • Aktivni su požari na lokacijama Kistanje, dva požara – kod vodotornja i Ivoševci kod jezera Brbinj (dojave zaprimljene 20. kolovoza u 23:04 sata i 21. kolovoza u 14:58 sati). Na terenu su snage iz Šibensko-kninske županije, a tijekom dana su bila angažirana 2 helikoptera. Oba požara su aktivna.

Ličko – senjska županija

  • Požar na lokaciji Jablanac, Starčevića Podi, za kojeg je dojava zaprimljena 18. kolovoza u 6:45 sati, lokaliziran je u 7:30 sati. Gasili su ga pripadnici JVP Senj i snage iz Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije (25).

Dubrovačko – neretvanska županija

  • Lokaliziran je požar na lokaciji Karasovići – kod graničnog prijelaza, za kojeg je dojava zaprimljena 20. kolovoza 2017. u 14:00 sati. Požar su gasili vatrogasci iz JVP Konavle i dislokacija DVD Virje.