Izvješće VOS-a za dan 10./11. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 10./11. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, s obzirom da su se spojili vode se kao jedan požar. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Tijekom dana je na rubnom dijelu bilo manje aktiviranje požarišta koje su sanirali vatrogasci JVP Imotski sa 4 vatrogasca i 2 vatrogasna vozila koji i dalje nadziru požarište. Požari su proglašeni ugašenima 10. kolovoza u 19:35 sati.
  • Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan, ali pod nadzorom vatrogasaca. Požarom zahvaćena površina, većinom trava, nisko raslinje i nešto borove i hrastove šume, veća je od 2300 ha. Tijekom jutra DIP Split je povučen sa požarišta, a izvršena je i zamjena pripadnika Hrvatske kopnene vojske te je, umjesto 50 vojnika, jutros na požarištu njih 24. Osim njih na požarištu su jučer bili i DVD Sinj te JVP Split sa sezonskim vatrogascima. Tijekom 10. kolovoza na požarište je upućen i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor radi saniranja teško dostupnih rubova požarišta. Gašenje je u tijeku.
  • Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, i u kojem je opožareno 50 ha borove šume i niskog raslinja, proglašen je ugašenim 10. kolovoza u 20:00 sati.
  • Požar na području Zagore kod mjesta Korušce, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:00 sati, a koji je zahvatio 50 ha trave i niskog raslinja i makije, još nije proglašen ugašenim. Tijekom jutra 10. kolovoza zabilježena su manja izdimljavanja koja DVD Zagora sanira te provodi dežurstvo na požarištu s 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom.
  • Požar na području Trilja, Čačvine, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:40 sati, i dalje se osigurava. Na dežurstvu su 2 vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Trilj.
  • Požar kod Nerežišća na otoku Braču za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 11:56 sati lokaliziran je istog dana u 15:50 sati, ali još nije ugašen. Opožarena površina procijenjena je na  oko 100 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Tijekom dana na požarištu je bilo 20 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz DVD Supetar, Selca, Milna, Pučišća i Bol. Dežurstvo u tijeku.
  • Požar na području grada Trilja kod mjesta Gardun za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 14:24 sati, a kojim je opožareno oko 100 ha većinom trave i niskog raslinja, ugašen je 10. kolovoza u 21:00 sati. Tijekom dana, sanaciju i dežurstvo na požarištu obavljali su vatrogasci DVD-a Trilj.
  • Požar na području Klis – Kosa za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 09. kolovoza u 14:30 sati, lokaliziran je 10. kolovoza u 9:30 sati. Na požarištu je ostalo 20 vatrogasaca sa 7 vozila iz DVD-a Vranjic, Marina, Klis, Trogir i Kaštela. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha niskog raslinja, makije i borove šume. U 11:20 sati na rubnom djelu požarišta došlo je do aktiviranja požarišta. Opožareno je još 0,5 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Osim već prisutnih vatrogasaca angažirani su JVP Split i DVD Solin, te protupožarni zrakoplovi Canadair i Air Tractor. Od 13:30 sati i taj dio požarišta je pod nadzorom. Tijekom noći požarište je nadzirao DVD Vranjic.
  • ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Kamešnice kod mjesta Rože. Opožarena površina još nije procijenjena, a gori borova šuma i makija. Na požarištu su tijekom 10. kolovoza bili angažirani DVD Trilj, sezonske snage iz DVD-a Zagvozd, JVP Split sa sezonskim vatrogascima DVD Kučiće i DVD Split s 28 vatrogasaca i 7 vozila te je angažirano i 50 vojnika Hrvatske kopnene vojske (NOS HKoV) uz 2 protupožarna zrakoplova Canadair i 3 Airtractora. Tijekom noći na dežurstvu su bila 3 vatrogasca s jednim vozilom iz DVD-a Split dok su ostale snage, zbog nemogućnosti gašenja po noći, vraćene sa terena. Jutros je, od strane ŽVOC-a Split, zatraženo ponovno angažiranje 50 vojnika NOS-a HKoV-a te DIP Split kao i helikopter za prijevoz vatrogasne opreme te vatrogasaca DIP-a na požarište. Gašenje je u tijeku.
  • ŽC 112 Split zaprimio je 11. kolovoza u 00:47 sati dojavu o požaru raslinja kod Primorskog Dolca. Požarom je zahvaćeno oko 5 ha trave i niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjeluju DVD-i Gomilica, Mladost, Kaštela i Trogir s 14 vatrogasaca i 4 vatrogasna vozila. Požar je lokaliziran u 03:09 sati, a saniranje požarišta je u tijeku.

Zadarska županija

  • Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, pod nadzorom je vatrogasaca. Opožarena površina procijenjena je na oko 5000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju pojedinih dijelova požara tijekom 10. kolovoza bilo je angažirano 9 vatrogasaca s 4 vozila iz DIP Zadar, JVP Gračac te DVD Srb.
  • Požar na području Otrića, koji se proširio do Plavnog na područje Šibensko-kninske županije, a za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina procijenjena je na oko 7000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požari koji su počeli kod Srba i Otrića spojili su se u jedan požar. U dijelu kod Plavnog tijekom 10. kolovoza gasilo je ukupno 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz DIP-a Šibenik, JVP i DVD Knin. Od zračnih snaga u gašenju požara angažirana su 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te protupožarni zrakoplov Canadair. Gašenje je u tijeku.
  • Požar kod mjesta Pribudić za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 08. kolovoza u 15:10 sati, koji je zahvatio oko 40 ha većinom trave i nisko raslinja, a kojeg su tijekom 9. kolovoza gasila 34 vatrogasca s 11 vozila te 2 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 Air Tractora, ugašen je 10. kolovoza u 12:00 sati.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 10. kolovoza u 13:36 sati dojavu o požaru raslinja na području Rudopolja kod Gračaca. U gašenju požara bila su angažirana 24 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila iz JVP Gračac, DVD-a Žegar, Posedarje, Škabrnja i Drage te 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen u 19:00 sati, a opožareno je oko 120 ha većinom trave i niskog raslinja.

Šibensko-kninska županija

  • Županijski koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 10. kolovoza u 13:47 sati dojavu o požaru raslinja na području Gornjeg Vinova kod Unešića. U gašenju požara sudjelovalo je 29 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila iz JVP Drniš, DVD-a Unešić, Ružić, Perković, Šibenik, Brodarica i Bilice, a od protupožarnih zračnih snaga ukupno 4 Canadaira i 2 Airtractora. Požar je aktivan, opožareno je oko 50 ha trave, niskog raslinja, borove i grabove šume. Zatraženo je angažiranje 2 Canadaira te 2 Air-tractora za ovo požarište. Gašenje u tijeku.

Sisačko-moslavačka županija

  • ŽC 112 Sisak zaprimio je 10. kolovoza u 13:11 sati dojavu o požaru trave i niskog raslinja na području Gline kod mjesta Bojna. U gašenju požara sudjelovalo je 10 vatrogasaca s 3 vatrogasna vozila iz DVD-a Glina. Opožareno je područje od oko 400 ha (2×2km), a u požaru je izgorila i jedna napuštena kuća. Požar je ugašen 10. kolovoza u 20:30 sati.

Grad Zagreb

  • JVP Grada Zagreba zaprimio je 10. kolovoza u 23:41 sati dojavu o požaru tiskare u Hrvatskom Leskovcu. Radilo se o požaru tiskare veličine 100 m2 koja se nalazila u metalnom hangaru pri čemu je metalni hangar sa strojevima u potpunosti oštećen požarom kao i prozori i unutrašnjost kuće veličine 100 m2 na koju se hangar naslanjao. Tri osobe su se nagutale dima te su od djelatnika hitne medicinske pomoći zbrinuti na mjestu događaja. Požar je ugašen u 02:32 sata, a u njegovu gašenju sudjelovalo je 18 vatrogasaca s 5 vatrogasnih vozila iz dvije vatrogasne postaje (Novi Zagreb i Centar).
  • Prema prispjelim izvješćima JVP Grada Zagreba, vatrogasci Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, Karlovačke i Varaždinske županije zabilježen je veći broj tehničkih intervencija uklanjanja stabala i saniranja krovišta, stupova i kolnika uzrokovanih nevremenom koje je 10. kolovoza poslije 19:00 sati zahvatilo ove županije.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.