Izvješće VOS-a za dan 21./22. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 21./22. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požaru je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. Tijekom 21.08. požarište je gasilo ukupno 40 vatrogasaca iz JVP Senj i županijske vatrogasne snage. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Zadarska županija

  • Na požaru raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje su prisutna povremena izdimljavanja u području Tulovih greda, na minski sumnjivom području. Tijekom 20. kolovoza požar se uglavnom nadzirao od strane DVD-a Jasenice.
  • Požar raslinja koji su Piloti Air Tractora uočili 20. kolovoza u 15:55 sati na području Dobropoljci, ugašen je 20.8. u 19:00 sati.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 20. kolovoza od 19:50 sati više dojava o požarima na više lokacija i to na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Miranje-Ceranje), te kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova (Turanj). Tijekom dana 21. kolovoza također je zaprimljeno više od 15 dojava o požaru raslinja, te je zatraženo podizanje dodatnih dislokacija iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Zagrebačke, Grada Zagreba, Varaždinske, Karlovačke, Osječko-baranjske županije sa 178 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila. U gašenje požara tijekom dana sudjelovale su sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije sa više od 100 vatrogasaca, te DIP-e Zadar i Šibenik, dislokacija JVP Vodice, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Primorsko-goranske, Karlovačke i pripadnici NOS HKoV iz Benkovca, četiri protupožarna zrakoplova Canadair i četiri zrakoplova Air Tractor. Tijekom noći su se uključivale u gašenje požara izvanredne dislokacije sa kontinenta kako se pristizale na požarište.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 21. kolovoza u 15:29 sati dojavu o požaru raslinja na području Zadra kod mjesta Kožina. U požaru je izgorjelo 11,5 ha niskog raslinja, borove šume, maslinika i vinograda. U gašenju požara sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, dva Air Tractora kao i 31 vatrogasac sa devet vozila iz JVP Zadar, DVD-a Povljana, Pag, Vir i Starigrad. Požar je lokaliziran u 17:00 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 21. kolovoza u 18:47 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Ugljanu sjeverozapadna strana mjesta Ugljana. U požaru je izgorjela neprocijenjena površina niskog raslinja, borove šume, maslinika i vinograda. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair i Air Tractor kao i šest vatrogasaca sa dva vozila iz DVD Preko i SIVP Kukljica. Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.
  • Prema izvješću ŽC 112 Zadar, zbog požara u Zadarskoj županiji na opožarenom području prekinuta je opskrba električnom energijom, a bilo je i  poteškoća u odvijanju cestovnog prometa. Od 07:00 sati (22. kolovoza) u tijeku je Sjednica Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Šibensko-kninska županija

  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 17. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Razvođa. Opožarena je još neutvrđena površina trave i niskog raslinja, makije i borove šume. Požar se ponovno aktivirao 21. kolovoza u popodnevnim satima, a u gašenju požara sudjelovale su lokalne vatrogasne snage s ukupno 191 vatrogascem s 52 vatrogasna vozila iz DIP-e Šibenik i Zadar, JVP Drniš, DVD-a Drniš, Pirovac, Biskupija, vatrogasci županije Primorsko-goranske, Zagrebačke i Varaždinske županije i grada Zagreba. Tijekom noći stigle su dodatne snage iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a zatraženo je angažiranje 100 pripadnika NOS HKoV. U jutarnjim satima zatraženo je djelovanje dva protupožarna zrakoplova Canadair i tri Air Tractora.
  • Prema izvješću ŽC 112 Šibenik, uslijed složenosti situacije na terenu, 21. kolovoza u večernjim satima održana je Sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Župan je proglasio veliku nesreću za Šibensko-kninsku županiju, a gradonačelnik Drniša proglasio je veliku nesreću za grad Drniš.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 21. kolovoza u 14:58 sati dojavu o požaru raslinja na području Kistanja kod Ivoševaca. Opožarena je neprocijenjena površina trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume, a u gašenje je jedan vatrogasac ozlijedio nogu. U gašenju požara sudjelovala su dva helikoptera sa uređajem za gašenje kao i 14 vatrogasaca s 5 vozila iz DVD Kistanje i izvanredna dislokacija iz Zagrebačke županije. Požar je lokaliziran 21 kolovoza u 21:20 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Splitsko-dalmatinska županija

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:00 sati. Organizirano je dežurstvo od strane DVD-a Muć. Na području Šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, te se tijekom 20. kolovoza, obavljala sanacija od strane vatrogasaca DVD Ružić. Opožarena je još neprocijenjena površina, trave, niskog raslinja i niske hrastove šume. Na dežurstvu tijekom noći DVD Ružić sa dva vatrogasaca i jednim vozilom.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na predjelu Dubovica, kod tunela na otoku Hvaru za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 20. kolovoza u 05:40 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:30 sati. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije. Tijekom dana i noći radilo se na sanaciji požarišta.
  • DVD Hvar zaprimio je 21. kolovoza u 06:42 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabel. U požaru je zahvaćena neprocijenjena površina trave, nisko raslinja i borove šume. Angažirane su vatrogasne snage iz DVD-a Hvar, Jelsa, SIVP Hvar, JVP Split sa sezoncima, DVD-Split, Vranjic, Omiš, Dugi Rat, Kaštela, Mladost, Gomilica, Trogir, Sinj sa ukupno 108 vatrogasaca sa 26 vatrogasna vozila kao i tri protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je pod nadzorom gasitelja i u tijeku je sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 21. kolovoza u 20:50 sati dojavu o požaru raslinja kod Omiša na predjelu Dubci – Slime. U požaru je zahvaćena neprocijenjena površina trave, niskog raslinja i borove šume. Angažirane su vatrogasne snage sa makarskog i omiškog područja, područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko neretvanske županije sa ukupno 214 vatrogasaca i 52 vatrogasna vozila. Požar je još uvijek aktivan.
  • Prema izvješću ŽC 112 Split tijekom noći bila je pripremljena organizirana evakuacija dijela naselja Pisak ali ista nije proglašena. Unatoč tome 100-tinjak osoba, uglavnom turista (strani državljani) samovoljno je otišlo iz naselja Pisak koje je noćas ugrožavao požar te su smješteni u dvorani u Omišu. Prema zadnjim informacijama situacija na požarištu je bitno bolja te će se turisti  danas u prijepodnevnim satima moći vratiti natrag. Od 05:30 sati otvorena je Jadranska magistrala D8 na dionici Pisak-Dupci.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21 kolovoza u 19:15 sati. Tijekom dana na dežurstvu su vatrogasci iz JVP Konavle.
Izvor: DUZS