Izvješće VOS-a za dan 22./23. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 22./23. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17.08. u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požaru je izgorjela neprocijenjena površina trave, bukovine i borove šume. Tijekom 22. kolovoza sanaciju je obavljalo ukupno 38 vatrogasaca iz JVP Senj i županijske vatrogasne snage. Tijekom noći organizirano je dežurstvo na požarištu.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati i dalje povremeno ima izdimljavanja u području Tulovih greda. Tijekom 22. kolovoza požar se nadzirao od strane DVD-a Jasenice.
  • Požari raslinja na području Zadarske županije za koje je ŽVOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 22. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Miranje-Ceranje), te kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Turanj i dalje se gase. U gašenju su, tijekom dana 22. kolovoza, i na području Pristega, Lišana Ostrovačkih, Ostrovice i Vrane, sudjelovale sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije te DIP-e Zadar i Split, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Karlovačke, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke županije, Grad Zagreb i pripadnici vojnika HKoV iz Benkovca (72), a pomoć iz zraka pružali 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor.
  • Požar raslinja na području Zadra kod mjesta Kožino, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 15:29 sati i dalje se nadzire i sanira.
  • Požar raslinja na otoku Ugljanu za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 18:47 sati dojavu i dalje se nadzire i sanira.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, dana 22. kolovoza aktivno su gasile vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, pripadnici HKoV (50), izvanredne dislokacije iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije sa ukupno 190 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, a pomoć iz zraka pružali 3 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.
  • Požar raslinja na području Kistanja kod Ivoševaca, za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 21. kolovoza u 14:58 sati, ugašen je 22. kolovoza u 13:05 sati.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 01:54 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Bjelanovića i Bribirskih mostina. Opožarena je neutvrđena površina trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara sudjelovalo je 47 vatrogasaca i 18 vatrogasnih vozila iz JVP Knin, te DVD-a Skradin, Kistanje, Ervenik, Tisno, Vodice, Knin, Grebaštica, Bilice, Zaton, Dubravice i Šibenik, a pomoć iz zraka pružala su im 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor. U gašenju požara ozlijeđen je vatrogasac DVD Kistanje (dehidracija). U vremenskom razdoblju od 18:00 do 19:30 sati iz naselja ugroženih požarom (Pavići, Miloševići i Bribir) evakuirano je 39 osoba koje su smještene u prostorije OŠ Skradin. Zapovijed je izdao zapovjednik JVP Šibenik. Požar je aktivan.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 15:25 sati dojavu o požaru raslinja na području Macura kod Kistanja. Opožareno je oko 5 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila iz DVD-a Skradin, Kistanje, Ervenik i Dubravice. Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 17:27 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 15:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Zatona kod Dobrog Dolca. Opožareno je oko 5 ha trave, niskog raslinja, borove i hrastove šume. U gašenju požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca i 11 vatrogasnih vozila iz JVP Vodice i Šibenik, te DVD-a Zaton, Zablaće, Šibenik i Brodarica Krapanj, a pomoć iz zraka pružala su im 2 protupožarna zrakoplova Canadair. Požar je ugašen 22. kolovoza u 21:50 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:00 sati na području Splitsko-dalmatinske županije. Organizirano je dežurstvo od strane DVD Muć. Na području Šibensko-kninske županije požarište je pod nadzorom vatrogasaca, a na dežurstvu tijekom noći bilo je DVD Ružić.
  • Požar raslinja na predjelu Dubovica kod tunela na otoku Hvaru za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 20. kolovoza u 05:40 sati, lokaliziran je 20. kolovoza u 18:30 sati. U požaru je zahvaćena površina od 35 ha borova, česmine i makije. Tijekom dana i noći vršilo se dežurstvo na požarištu.
  • Požar raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabel za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 06:42 sati, i dalje se sanira.
  • Požar raslinja kod Omiša na predjelu Dubci Slime za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 21. kolovoza u 20:50 sati, lokaliziran je 22. kolovoza u 8:00 sati. Opožareno je oko 250 ha trave, niskog raslinja, makije i šume. U gašenju požara i sanaciji sudjelovale su vatrogasne snage iz Splitsko-dalmatinske županije, a pomoć iz zraka pružao im je 1 helikopter sa uređajem za gašenje.
  • ŽVOC Split zaprimio je 22. kolovoza u 08:58 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču na području Pučišća – predio Dubrave. Opožareno je oko 5,5 ha česmine i makije. U gašenju požara sudjelovalo je 30 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila iz DVD Pučišća, Supetar, Selca i Bol. Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 10:30 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:05 sati dojavu o požaru raslinja na području Imotskog kod zaobilaznice. Opožareno je oko 8 ha hrastove šume, trave, niskog raslinja i makije. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a pomoć iz zraka pružala su im 2 helikoptera sa uređajem za gašenje. Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 19:00 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 22. kolovoza u 15:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Lećevice predio Korušce. Opožareno je oko 30 ha trave, makije i hrastove šume. U gašenju požara sudjeluju lokalne vatrogasne snage, a pomoć iz zraka pružali su im 1 protupožarni zrakoplov Canadair i 1 helikopter sa uređajem za gašenje. Požar je lokaliziran 22. kolovoza u 20:30 sati, a u tijeku je sanacija požarišta.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 19:15 sati. Tijekom dana na dežurstvu su vatrogasci iz JVP Konavle i dislokacija iz DVD Virje.
  • JVP Mljet zaprimila je 22. kolovoza u 19:10 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Mljetu na području Rope, u blizini NP Mljet. Opožareno je oko 80 ha borove šume. U gašenju požara sudjeluju vatrogasci JVP Mljet i djelatnici NP Mljet, a u jutarnjim satima angažirane su dodatne snage iz županije sa 24 vatrogasca i 7 vatrogasnih vozila iz DIP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, te DVD-a Putnikovići i Župa Dubrovačka i županijski vatrogasni zapovjednik. Požar je pod kontrolom gasitelja.

Istarska županija

  • Vodnjan, Peroj – Sv. Foška – 22. kolovoza u 12:46 sati: dojavljen požar trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 20:35 sati. U gašenju su sudjelovali JVP Pula i DVD-a Peroj i Fažana sa ukupno 27 vatrogasaca i 9 vozila. Opožarena je površina oko 0,5 hektara.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

Izvor: DUZS