Izvješće VOS-a za dan 24./25. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 24./25. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17. kolovoza u 17:45 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 17:20 sati. U požar je izgorjelo oko 120 ha trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 24. kolovoza sanaciju je vršilo ukupno 50 vatrogasaca iz JVP Senj, Gospić, županijske vatrogasne snage, a u ispomoć je stiglo 10 vatrogasaca sa 2 vozila iz Primorsko-goranske županije.
  • Tijekom noći na dežurstvu JVP Senj i DVD Senj, DVD Sveti Juraj i Krasno sa 10 vatrogasaca. Tijekom jutra nastavlja se gašenje južnog kraka čija je požarna fronta oko 8 km, a drugi krak požara je otišao u vrh koji je na 1400 m nadmorske visine, a u ispomoć stižu dodatne snage iz Primorsko-goranske županije.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 24. kolovoza požar se nadzirao od strane DVD-a Jasenice, Lovinac, Obrovac i Žegar.
  • Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova Sikovo -Turanj su lokalizirani ili pod nadzorom gasitelja. U gašenju su tijekom dana 24. kolovoza na području županije sudjelovale sve raspoložive vatrogasne snage iz Zadarske županije, te DIP Zadar, izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke županije, Grada Zagreba i pripadnici HKoV iz Benkovca (44). Od zračnih snaga djelovala su dva zrakoplova Canadair. Tijekom dana otpušten je dio snaga izvanredne dislokacije iz Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije. Na požarištu nema otvorenog plamena ni izdimljavanja.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, dana 24. kolovoza aktivno su gasile vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i DIP Šibenik, pripadnici HKoV (50), izvanredne dislokacije iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, sa ukupno 100 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila, a angažiran je 1 helikopter za prijevoz spremnika za vodu (kruške). U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 22. kolovoza u 01:54 sati dojavu o požaru raslinja na području Đevrski kod Bjelanovića, Nunića i Bribirskih Mostina. Opožareno je 2400 ha trave, niskog raslinja i šume. U gašenju požara tijekom dana 24. kolovoza sudjelovala su 4 protupožarna zrakoplova Canadair i 3 protupožarna zrakoplova Air Tractor, DVD-a Knin, Kijevo, Brodarica-Krapanj, Skradin, Bilice i Tisno sa 24 vatrogasaca i 9 vatrogasnih vozila. Tijekom noći organizirano je dežurstvo od strane DVD Kistanje.
  • Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu je bilo DVD Ružić sa tri vatrogasca i jednim vozilom. U požaru je izgorjelo oko 1850 ha trave, niskog raslinja i borove šume.
  • Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio je 24. kolovoza u 12:45 sati dojavu o požaru raslinja na predjelu Vrbica kod Vodica. Opožareno je 20 ha trave, niskog raslinja i borove šume. U gašenju požara sudjelovala su 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, te JVP Vodice, Šibenik, DVD-a Vodice, Šibenik, Pirovac, Zaton, Zablaće, Grebaštica i Tisno sa 37 vatrogasaca i 14 vatrogasnih vozila. Požar je ugašen u 22:20 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požar raslinja na otoku Hvaru na predjelu Kabal, za koji je DVD Hvar zaprimio dojavu 21. kolovoza u 06:42 sati, ugašen je 24. kolovoza u 15:00 sati.
  • Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja.
  •  Tijekom 24. kolovoza požar su gasila 2 Air Tractora, helikopter sa uređajem za gašenje kao i 32 vatrogasca iz JVP Split, DVD Sinj, Zagvozd i DIP Split sa dislokacijom koji su prevezeni helikopterom na požarište.
  • Požar raslinja na području otoka Brača kod Supetra, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 23. kolovoza u 11:14 sati, ugašen je 24. kolovoza u 21:00 sati.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13: 32 sati, lokaliziran je 21. kolovoza u 19:15 sati, Na požarištu su vatrogasci JVP Konavle na dežurstvu. Na požarištu ima nešto malo izdimljavanja.
  • Požar raslinja na otoku Mljetu na području Rope, u blizini NP Mljet, za koji je JVP Mljet zaprimila dojavu 22. kolovoza u 19:10 sati, ugašen je 23. kolovoza u 18:00 sati.

Krapinsko-zagorska županija

Zagorska javna vatrogasna postrojba zaprimila je 24. kolovoza u 15:41 sati dojavu o požaru raslinja na izlazu iz Bedekovčine uz D14. Požarom je zahvaćeno 10 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila iz Zagorske JVP i DVD Bedekovčina. Požar je ugašen u 18:09 sati.

Izvor: DUZS