Izvješće VOS-a za dan 25./26. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 25./26. kolovoza 2017. godine od 7:00 do 7:00 sati.

Ličko-senjska županija

  • Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je županijski vatrogasni zapovjednik javio u VOS 17. kolovoza u 17:45 sati još je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 25. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage Ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz Primorsko-goranske županije s ukupno 72 vatrogasca i 16 vozila, a pomoć iz zraka pružali su im jedan Canadair i 2 Air Tractora. Tijekom noći vršilo se dežurstvo s 22 vatrogasca, a oko 8 sati predviđeno je angažiranje pripadnika Državne vatrogasne interevencijske postrojbe Divulje i helikoptera za prijevoz gasitelja i opreme.

Zadarska županija

  • Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 25. kolovoza požar su nadzirale županijske vatrogasne snage.
  • Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca (Popovići, Brgud-Lisičići, Podgrađe-Kožlovac, Pristeg-Ceranje) i kod Biograda i Sv. Filipa i Jakova, Sikovo –Turanj su lokalizirani ili pod nadzorom gasitelja. Tijekom 25. kolovoza s požarišta su otpuštene snage iz izvanredne dislokacije, pripadnici HKoV iz Benkovca i DIP Zadar. Tijekom noći dežurstvo su obavljale lokalne vatrogasne snage.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 25. kolovoza u 13:30 sati dojavu o požaru raslinja na području Posedarja kod starog Masleničkog mosta. U požaru je izgorjelo 11 ha trave, niskog raslinja i smrike. U gašenju požara sudjelovao je protupožarni zrakoplov Canadair i 17 vatrogasaca s 6 vozila iz JVP Zadar, DVD-a Ražanac, Posedarje i Jasenice. Požar je lokaliziran u 15:30 sati, a tijekom noći radilo se na sanaciji požarišta.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage iz Šibensko-kninske županije i DIP Šibenik (50), izvanredne dislokacije iz Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije, s ukupno 100 vatrogasaca i 28 vatrogasnih vozila, a angažiran je i protupožarni zrakoplov Canadair. Tijekom dana s požarišta je otpuštena JVP Slavonski Brod, a navečer i pripadnici HKoV, dok je otpuštanje još nekih snaga izvanredne dislokacije predviđeno tijekom jutra 26. kolovoza.
  • Požari na području Đevrske kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, pod kontrolom su gasitelja. U gašenju požara tijekom dana 25. kolovoza sudjelovale su županijske vatrogasne snage.
  • Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu je bio DVD Ružić.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati požar na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neutvrđena površina niskog raslinja. Tijekom 25. kolovoza požar su gasila 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, helikopter za prijevoz spremnika s vodom i županijske vatrogasne snage. Tijekom jutra predviđeno je angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair.

Dubrovačko-neretvanska županija

  • Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom 25. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor, helikopter za prijevoz vatrogasaca i spremnika s vodom i uređajem za gašenje te 10 vatrogasaca iz JVP Konavle. Požar je pod kontrolom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.
Izvor: DUZS