Izvješće VOS-a za dan 27./28. kolovoza 2017.

Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 27./28. kolovoza 2017. godine od 7:00 do 7:00 sati.

Ličko-senjska županija

Požar raslinja kod Stinice prema vrhu Velebita na predjelu Visibabe koji je Županijski vatrogasni zapovjednik dojavio u VOS dana 17.08. u 17:45 sati i dalje je aktivan. U požaru je izgorjela veća površina trave, nešto borovine i smreke. Tijekom 27. kolovoza u gašenju požara sudjelovale su vatrogasne snage ličko-senjske županije i izvanredna dislokacija iz primorsko-goranske županije sa ukupno 93 vatrogasca i 13 vozila, a pomoć iz zraka pružao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, a također je angažiran jedan Helikopter za prijevoz vatrogasaca i opreme. Požar je tijekom noći požarište je nadgledalo 30 vatrogasaca iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.

Požar raslinja kod Ričica, koji je dojavljen u ŽC 112 Gospić dana 25.08. u 20:32 sati, i dalje je aktivan. U požaru je izgorjelo oko 500 ha niskog raslinja, crnogorične i bukove šume. Tijekom 27. kolovoza u gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, DIP Zadar, DVD Velebit-Lovinac, djelatnici šumarije, lovačka udruga, PP Velebit, HGSS i Crveni križ. Tijekom noći na dežurstvu ostaju DIP Zadar i DVD Lovinac.

Zadarska županija

Požar raslinja na Velebitu predio Čaber (istočno od Čelavca) za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati, i dalje povremeno izdimljava u minski sumnjivom području. Tijekom 27. kolovoza požar se proširio u Ličko-senjsku županiju.

Požari raslinja na području zadarske županije za koje je VOC Zadar zaprimio dojave od 20. do 23. kolovoza na području Benkovca kod naselja Dobropoljci ugašen je 26. kolovoza u 19:00 sati.

Požar raslinja na području Donji Karin za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 26. kolovoza u 16:19 sati, ugašen je 27. kolovoza u 07:00 sati.

Šibensko-kninska županija

Požar raslinja na području Promine kod Razvođa za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 17. kolovoza u 14:58 sati, lokaliziran je 25. kolovoza u 20:00 sati. U požaru je izgorjelo oko 2400 ha trave, makije i borove šume. U 09:30 sati otpuštene su vatrogasne snage iz izvanredne dislokacije Karlovačke županije i Grad Zagreb. U gašenju su tijekom dana sudjelovale vatrogasne snage iz JVP Drniš, DVD-a Drniš, Biskupija i Promina, DIP Šibenik sa ukupno 23 vatrogasca i 9 vatrogasnih vozila. Dežurstvo i sanacija i dalje u tijeku.

Požari na području Đevrski kod Bjelanovića, Donjih Ležajića, Gošića, Nunića i Bribirskih Mostina za koje je Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 22. kolovoza u 01:54 sati, ugašeni su dana 27. kolovoza u 19:30 sati.

Požar raslinja na području Svilaje je lokaliziran, a tijekom dana i noći na dežurstvu su bili DVD Ružić sa tri vatrogasca i jednim vozilom.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 26. kolovoza u 11:32 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Strmice kod Surdupa. Opožareno je 15 ha borove i hrastove šume. U gašenju požara 27. kolovoza sudjelovala su tri protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 34 vatrogasaca sa 11 vozila iz JVP Knin, DVD-a Kijevo, Knin, Ervenik, Brodarica-Krapanj, Zablaće, Pirovac i Rogoznica. Požar je pod nadzorom, a tijekom noći radilo se na gašenju i sanaciji požarišta.

Županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik je 27. kolovoza u 17:42 sati zaprimio dojavu o požaru raslinja na području Promine kod Surdupa. Opožareno je 3 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 12 vatrogasaca sa četiri vozila iz JVP Drniš, DVD Promina i Ophodnja Promina. Požar je ugašen u 20:33 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

Županijski vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije dojavio je 20. kolovoza u 12:06 sati, o požaru na predjelu planine Biokovo kod vrha Motika – Šiljev Brig na 1400 m nadmorske visine. Požarom je zahvaćena za sada neprocijenjena površina niskog raslinja. Tijekom dana 27. kolovoza angažiran je jedan Helikopter za prijevoz opreme i gasitelja, a požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te 45 vatrogasaca županijskih vatrogasnih snaga sa Makarskog područja. Požar je i dalje aktivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

Požar raslinja na predjelu graničnog prijelaza Karasovići uz granicu sa Crnom Gorom za koji je JVP Konavle zaprimila dojavu 20. kolovoza u 13:32 sati, tijekom dana 27. kolovoza aktivno se gasio. U gašenju požara sudjelovao je jedan protupožarni zrakoplov Canadair, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, kao i 12 vatrogasaca iz JVP Konavle sa tri vozila. Požarom je zahvaćena visoka i gusta makija i nešto borovine. Požar je pod nadzorom vatrogasaca i nije prešao na područje RH. I dalje je aktivan u Crnoj Gori.

Krapinsko-zagorska županija

Zagorska javna vatrogasna postrojba zaprimila je 27. kolovoza u 21:19 sati dojavu o požaru raslinja na području Budinščine. Požarom je zahvaćeno 20 ha trave i niskog raslinja. U gašenju požara sudjelovalo je sedam vatrogasaca sa jednim vatrogasnim vozilom iz DVD Budinščina. Požar je ugašen u 22:48 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara.

Izvor: DUZS