Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom

Slika /Vijesti/2017/02 veljača/16 veljače/Screen Shot 2017-02-17 at 09.58.06.png

Vlada Republike Hrvatske na 21. sjednici donijela je Odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom, koja uključuje i izgradnju Pelješkog mosta.

„Vjerujem da je ovo ohrabrujući signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku“, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Pojasnio je da je riječ o projektu vrijednom 420 milijuna eura, izrazivši očekivanje da će biti sufinanciran i sredstvima Europske unije. Kazao je da se ovom Odlukom jača prometna povezanost Dalmacije s ostatkom zemlje, što je ujedno i dio Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2030.  Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da donošenjem ove važne odluke Vlada iskazuje spremnost i odlučnost u izgradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Republici Hrvatskoj. Dodao je da je riječ o projektu koji je od nacionalnog interesa, a čijom će se izgradnjom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost te dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske.

Riječ je o projektu koji uključuje tri faze, a jedna od tih faza jest i izgradnja Pelješkog mosta, "jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u RH" ocijenio je ministar, i kazao "sada smo došli u ozbiljnu fazu da u ovoj godini počnemo izgradnju tog velikog infrastrukturnog projekta, stoga je Vlada donijela odluku o financiranju Pelješkog mosta". Ukupna vrijednost sve tri faze je 420.334.596,00 Eura i ta će sredstva, odlukom Vlade, osigurati Ministarstvo kroz 5 proračunskih godina. Spomenute faze su: izgradnja mosta, izgradnja pristupnih cesta te treća faza obilaznice Stona.  
 
U ovom trenutku za Pelješki most su u tijeku dva procesa; prvi proces - natječaj za odabir izvođača radova, (dva stupnja natječaja: prvi stupanj; pravne, financijske i tehnološke sposobnosti ponuditelja, drugi stupanj; određivanje cijene Pelješkog mosta.) te drugi proces, koji se odvija podrazumijeva prijavu tzv. velikog projekta prema EK. Podsjećamo da je krajem prosinca prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo potvrdu JASPERS-a, da je projekt dobro pripremljen te da je prijava u redu.
 
Vezano uz početak radova, ministar Butković najavio je da u jesen očekujemo početak gradnje Pelješkog mosta, nakon odabira izvođača radova i naglasio da su natječaji u dva stupnja. "Sad smo na kraju prvog, ukoliko neće biti žalbe, do lipnja ćemo imati izvođača radova za Pelješki most", kazao je.
 
Odgovarajući na upit novinara, ponovio je da je ukupna vrijednost radova više od 420 milijuna Eura, a da očekujemo oko 360 milijuna Eura bespovratnih sredstava. "Ta odluka je na Europskoj komisiji. Ako tako ne bude, Republika Hrvatska će sudjelovati u razlici koja bude nedostajala", rekao je. Otklonio je povezanost izgradnje mosta s izborima, i dodao da je  Pelješki most prioritet ove Vlade, da su na njemu su radile i prethodne Vlade te da o njegovoj izgradnji postoji konsenzus svih političkih stranaka.   
 
Što se tiče dosadašnjih radova, svi ugovori s prijašnjim izvođačima su raskinuti kao i ugovor o nadzoru. Ono što je trebalo još raščistiti ove godine jest pitanje neškodljivog prolaska, pravo koje ima susjedna Bosna i Hercegovina. O tome se razgovaralo na sastanku koji je ministar Butković održao u lipnju prošle godine s ministrom prometa iz Bosne i Hercegovine. Dostavio mu je dokumentaciju iz koje je vidljivo da je još 2007. formirana zajednička komisija te da su sve tehničke karakteristike koje je trebalo zadovoljiti prema BiH implementirane u ovaj projekt. „Više nema nikakvih nedoumica i projekt može ići dalje“, rekao je. Ministar je naglasio da bi cijeli projekt, koji se sastoji od  tri faze, trebao biti gotov do 2021., a ako neće biti žalbi početak izgradnje mosta trebao bi biti u jesen 2017.