12. Politika za mlade

U vrijeme opće gospodarske i društvene krize i narušavanja sustava vrijednosti, posebno su ugrožena a za razvoj društva osobito važna skupina – mladi. Društvena marginalizacija mladih, kakva je danas na djelu, najgori je oblik trošenja društvenoga kapitala.

Vlada će promijeniti pristup države prema mladima. Otvarat ćemo prostor za društveno sudjelovanje i političko odlučivanje mladih i to ne samo o njihovim sektorskim pitanjima u suodlučivanju mladih za mlade, već i o svim općim političkim i društvenim pitanjima.

Poticat ćemo prevladavanje spolno uvjetovanih razlika od najranije dobi putem obrazovnog sustava, odnosno iskorjenjivanje stereotipa, te ćemo otvoriti prostor za jednake obrazovne ishode za djecu i mlade oba spola i time korjenite promjene u ekonomskoj, socijalnoj i obiteljskoj politici na srednji i dugi rok.

Stopa nezaposlenosti mladih dvostruko je viša od prosječne, a oni koji rade, suočavaju se s još izraženijim udarima koji dolaze iz nereguliranoga tržišta rada. Loša materijalna situacija mlade čini ekonomski sve ovisnijima, što kao posljedicu ima sve kasnije zasnivanje obitelji.

Cilj je vlade da se do kraja mandatnog razdoblja ovako negativno stanje i trendovi preokrenu. Poseban naglasak stavit ćemo na one politike koje će mladima omogućiti kvalitetnije obrazovanje, lakši ulazak u svijet rada i početak samostalnog života te veću i odgovorniju ulogu u zajednici na lokalnoj i državnoj razini. Predstojećim članstvom u Europskoj uniji, našim se mladima otvaraju nove mogućnosti sinergijom domaćih politika s europskim politikama za mlade. To ćemo znati iskoristiti da bi našim mladima stvorili što bolje mogućnosti obrazovanja, mobilnosti, zapošljavanja, poduzetništva te stambenog zbrinjavanja.

Bolje obrazovanje i lakši ulazak u svijet znanja uključivat će provedbu ukupnoga obrazovnog sustava koji će u konačnici osigurati kvalitetno, dostupno i cjeloživotno obrazovanje za mlade, uz povezivanje obrazovanja s gospodarskom strategijom i radnim mjestima. Kvalitetno obrazovanje podrazumijeva veće izdvajanje proračunskih sredstava za potrebe obrazovanja i bolju opremljenost hrvatskih škola te jednosmjensku nastavu, smanjivanje razreda i individualiziran pristup u nastavi uz odgovarajuće dopunske i dodatne programe. Dostupnost školovanja stvarat ćemo i besplatnim obveznim školovanjem do stjecanja prve kvalifikacije, besplatnim upisom prve godine studija svima, omogućavanjem povoljnih studentskih kredita s obvezom otplaćivanja tek nakon zaposlenja. Navedene ciljeve namjeravamo postići i stipendiranjem, kreditiranjem i stimuliranjem doktorskih studija, besplatnim prijevozom školaraca ali i uvođenjem subvencioniranih menzi u sustav osnovnog i srednjeg školstva, uz poticanje zdrave prehrane.

Vlada će aktivnom politikom cjeloživotnog obrazovanja i programa profesionalnoga usavršavanja, dokvalificiranja i prekvalificiranja biti oslonac mladim radnicima koji traže zaposlenje ili bolju šansu na tržištu rada. Bolju povezanost obrazovanja s gospodarstvom radi mogućnosti zaposlenja ostvarivat ćemo i izradom državne i regionalne studije. U njoj će se strateškim pristupom·odrediti znanja potrebna za konkurentnost nacionalne ekonomije te prioritetni obrazovni programi koji bi se upisivali po stimulativnim kvotama.

S ciljem podizanja konkurentnosti mlade radnoaktivne snage i pružanja većih mogućnosti zapošljavanja mladih, u svrhu smanjenja stope nezaposlenosti mladih provodit ćemo i sljedeće mjere:

  • bolju informiranost o mogućnostima zaposlenja i samozapošljavanja nakon završetka obrazovnog ciklusa
  • čvršće povezivanje tržišta rada s obrazovnim sustavom na stručnoj praksi i pripravničkom stažiranju
  • obvezivanje javnoga i poticanje privatnoga sektora na zapošljavanje mladih
  • priznati profesionalni volonterski rad i kvalifikacije iz iskustva
  • poticaji, porezne olakšice i druge stimulacije za zapošljavanje mladih
  • daljnje poticanje razvoja maloga i srednjeg poduzetništva
U skladu s europskim mjerama poticanja poduzetništva mladih i samozapošljavanja mladih uvest ćemo posebne kredite i poticaje za mlade poduzetnike maksimalno ćemo iskoristiti mogućnosti Europskog regionalnog razvojnog fonda i Europskog socijalnog fonda za otvaranje novih radnih mjesta u slabije razvijenim područjima Hrvatske

Vlada će poticati decentralizirani model stambenoga zbrinjavanja za mlade, u kojem svaka općinska i gradska jedinica sukladno procijenjenim potrebama razvija svoj model. Sukladno mogućnostima i potrebama lokalne sredine, takav stambeni model za mlade ostvarivat će se:

  • Poticanom stanogradnjom,
  • Raspodjelom građevinskoga zemljišta,
  • Povoljnim najmom i otkupom stanova.

Kao alternativa tržišnim cijenama stanova, mladima će se ponuditi prednosti poticajne stanogradnje, kao instrument za početak samostalnoga života u stanovima po jeftinim cijenama najma, mogućnost kasnijega otkupa stana, uz umanjenje cijene za iznos plaćenoga najma te aktiviranje mirovinskih fondova i životnih osiguranja radi poboljšanja realizacije programa stambenih štedionica.

Poticat ćemo i lakše uključivanje i djelovanje mladih u znanosti, kulturi, sportu i udrugama civilnoga društva,radi olakšanja njihove socijalne integriranosti i jačanja ukupne društvene perspektive. Također ćemo uspostaviti poseban fond za sufinanciranje projekata mladih, kako bi se maksimalno iskoristili svi financijski instrumenti EU dostupni mladima i organizacijama mladih.