Projekti financirani iz EU fondova

Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara

Misija Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara (FORGV) je maksimalno smanjiti direktna sufinanciranja projekata grada Vukovara koji su uglavnom komunalne namjene, a sredstva državnog proračuna usmjeriti na pripremu sve potrebne dokumentacije kako bi se povećala mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova. U tom kontekstu FORGV je u suradnji s ključnim dionicima razvoja grada Vukovara i EIZ, izradio Strategiju VU 2020 gdje su zacrtani ciljevi obnove i razvoja grada Vukovara do 2020 (nalazi se na www.fond-vukovar.hr).

Osim toga, a u cilju realizacije zacrtanih strateških ciljeva, zadatak FORGV je financiranje vlastitog udjela za projekte odobrene iz EU fondova. Odlukom Upravnog odbora kojim predsjedava, potpredsjednik Vlade RH, prof. dr. sc. Branko Grčić, financiramo Gradu Vukovaru 1,4 milijun kuna za sufinanciranje projekta BIC Poduzetnički inkubator (zgrada bivše tiskare Borovo), uz 5,5 milijuna kuna odobrenih iz EU fondova kroz Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, 3. Poziv. Uz to, financiramo i 3,2 milijuna kuna za odobreni projekt Gradu Vukovaru "Razvoj zaokruženog koncepta za potporu inovativnom i tehnološki orijentiranom poduzetništvu " za obnovu zgrade Poly bivše tvornice Borovo (ukupni odobreni iznos EU financiranja je 18 milijuna kuna)

Tim financiranjem ostvaruje se prvi i najvažniji strateški cilj - a to je razvoj gospodarstva. Uz EU sredstva i osiguranjem participacije od strane Fonda, za Grad Vukovar to znači 100 % bespovratna sredstva što je svakako veliki doprinos razvoju gospodarstva i stvaranju preduvjeta za otvaranje radnih mjesta.

Osim toga, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara financira projekte Grada Vukovara, a u 2015. godini uloženo je 14 milijuna kuna za gospodarstvo i infrastrukturu. Iz sredstava Fonda u 2015. godine od velikih projekata započelo je financiranje Centra za rehabilitaciju Opće županijske bolnice Vukovar.

Također, u 2015. , kroz programe Fonda i Grada Vukovara sufinancirani su gospodarski projekti poduzetnicima (razvoj poduzetništva) u ukupnom iznosu 3,2 milijuna kuna.

Izdvajamo i projekt izgradnje i rekonstrukcije "Dvoransko plivalište" u Borovu naselju ukupne vrijednosti 52 milijuna kuna, što je regionalno važan projekt. Vukovar 2015. godine dobiva zatvoreni bazen natjecateljskih dimenzija, i razvija se mogućnost osim za građane grada Vukovara i sportskog turizma jer će se uz već ranije obnovljene sportske objekte otvoriti mogućnost za održavanje natjecanja (bazen je 50x25 m) i pripreme raznih vrhunskih klubova (što razvija smještajne i ugostiteljske male gospodarstvenike). Plivalište ovih dimenzija i natjecateljske kategorije jedino je u široj regiji od Zagreba od Vukovara.

Ovaj projekt proširen je ove godine i izgradnjom vanjskih bazena, pa će očekivano na proljeće građani Vukovara dobiti nove sadržaje.
 

Ulaganja iz EU fondova 

Od projekata koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova na području Vukovarsko-srijemske županije, jedan od najznačajnijih je projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture grada Vukovara“ ukupne procijenjene vrijednosti od gotovo 362 milijuna kuna i koji uz grad Vukovar obuhvaća općine Borovo, Bogdanovci i Trpinja. Europska unija sufinancira ovaj projekt s preko 70 posto, a u sklopu projekta bit će izgrađena nova vodosprema i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) najvišeg stupnja, provest će se rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne i odvodne mreže te će biti uspostavljen jedinstveni sustav prikupljanja otpadnih voda na području Vukovara i spomenutih općina. Među važnije ciljeve ovog projekta svakako spada i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje na 86%, a pokrivenost sustavom trebala bi narasti na 96 %.

Provodi se i projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Županja“, ukupne vrijednosti 77 milijuna kuna od kojih je također više od 70 posto bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U općini Drenovci gradi se „Poljoprivredno-poduzetnički inkubator“. Ministarstvo regionalnoga razvoja sufinanciralo je većim dijelom pripremu projektne dokumentacije, a projekt vrijedan 13 milijuna kuna s 99 posto sredstava financira se iz EU fondova kroz Shemu dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, 4. Poziv.

Također, kroz Operativni program „Regionalna konkurentnost 2007.-2013.“ sufinanciran je projekt „Centar za promatranje ptica“ u općini Nijemci. Ukupna vrijednost projekta je 9,3 milijuna kuna, a EU sufinanciranje iznosi  više od 81 posto. Cilj projekta je doprinijeti rastu i razvoju turizma orijentiranog prema razvoju malog i srednjeg poduzetništva i otvaranju novih radnih mjesta u Općini Nijemci i Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Informacija o projektima koji se financiraju iz EU fondova dostupna je i na poveznici http://www.strukturnifondovi.hr/karte-projekata


Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015. godinu

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2015. godinu.

Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za 2015. otvoren je do iskorištenja sredstava, najkasnije do 31. prosinca 2015. i to po načelu prvenstva prema datumu i vremenu podnošenja pojedinog  zahtjeva za dodjelu sredstava.

Fond se financira iz 1,5% prihoda od poreza na dohodak te se neiskorištena sredstva prenose  u iduću godinu. Udio sredstava za sufinanciranje vezuje se uz indeks razvijenosti jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave prema mjestu ulaganja.

Uspostavom ovog fonda osigurali smo 150 milijuna kuna, bespovratnih i namjenskih sredstava općinama, gradovima i županijama u osiguranju vlastitog učešća u provedbi EU projekata. Za najslabije razvijene općine i gradove osigurali smo do 90 posto sredstava, a oni razvijeni mogu dobiti do polovice vlastitog učešća dok županije i Grad Zagreb, ovisno o razvijenosti, mogu računati na sredstva u visini od 40 do 80 posto, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Za korištenje tih sredstava mogu se kandidirati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 

Ulaganja putem MRRFEU u razdoblju 2012.-2015. god. u Vukovarsko-srijemsku županiju:

Projekt „Integralni razvoj lokalne zajednice“ – EIB 2

Projekt EIB II provodio se od 2005. godine, te se njime financirala obnova, izgradnja, nadogradnja i rekonstrukcija komunalne i socijalne infrastrukture u JLS-ima, u prvom redu projekata iz područja vodoopskrbe i odvodnje, lokalnih cesta, školskih objekata i dječjih vrtića. Cilj  je bio povećati kvalitetu i dostupnost komunalnih usluga, obrazovnog standarda, zdravstvene zaštite, skrbi o posebno ranjivim skupinama (djeca,stariji), smanjiti neuravnoteženost u razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj.

Potprojekti su se realizirali kroz dvije osnovne komponente komunalnu i socijalnu. U komponenti komunalne infrastrukture prioriteti su dani objektima lokalnih i nerazvrstanih cesta, objektima vodoopskrbe i odvodnje, nogostupima i javnoj rasvjeti. Komponenta socijalne infrastrukture obuhvaćala je školske objekte (škole, školsko-sportske dvorane, đački domovi), dječje vrtiće i jaslice, objekte javne namjene kao što su domovi zdravlja i ambulante, domovi za starije i nemoćne, te ostale objekte javne namjene koji pridonose jačanju socijalne kohezije (domovi kulture, knjižnice).
 
U sklopu Projekta EIB II na području Vukovarsko-srijemske županije financirano je ukupno 48 infrastrukturnih projekata (33 objekta komunalne infrastrukture i 15 objekta socijalne infrastrukture) ukupne vrijednosti 200,24 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo uložilo 152,81 milijuna kuna. Svi projekti su završeni do kraja 2013. godine.
  
Program održivog razvoja lokalne zajednice - PORLZ

Programom se, na godišnjoj osnovi, temeljem objavljenog poziva za iskaz interesa, sufinanciraju projekti kojima su nositelji jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave za koje se ocjenjuje da će pridonijeti znatnijem razvoju pojedinih područja i stvoriti preduvjete za održivi gospodarski i društveni razvoj te poboljšati standard i kvalitetu života lokalnog stanovništva. 

Riječ je o projektima koji su premali da bi se financirali iz drugih izvora, a na tim područjima je radi ujednačavanja razvoja potrebna prisutnost Ministarstva zbog nedovoljnih financijskih ili organizacijskih kapaciteta lokalne zajednice.

U okviru Programa  u razdoblju 2012.-2014. sufinancirano je u Vukovarsko srijemskoj županiji 36 manjih infrastrukturnih projekata sa 5,23 milijuna kuna, a u 2015. godini je odobreno sufinanciranje još 14 manjih infrastrukturnih  projekata u ukupnoj vrijednosti 3,3 milijuna kuna. 

  
  • POTPROGRAM I - Priprema regionalnih razvojnih projekata

Cilj ovog potprograma je pridonijeti jačanju sposobnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih prihvatljivih korisnika za prijavu regionalnih razvojnih projekata na natječaje u okviru operativnih programa koji će se financirati u okviru strukturnih fondova i Kohezijskog fonda. Potprogram se provodi kroz dva modula: 

1.    Modul I. - u okviru kojeg Ministarstvo osigurava tehničku pomoć za pripremu projekata (ugovara stručnjake za razradu investicijskog ciklusa, razradu projekta, izradu studije izvedivosti i analizu troškova i koristi te analizu elemenata državnih potpora).
2.    Modul II. - u okviru kojeg Ministarstvo osigurava sufinanciranje izrade projektne dokumentacije.

Do sada je kroz potprogram Priprema regionalnih razvojnih projekata u projekte sa područja Vukovarsko-srijemske županije uloženo ukupno blizu 443 tisuća kuna.  
  • POTPROGRAM II - PRIPREMA LOKALNIH PROJEKATA NA POTPOMOGNUTIM PODRUČJIMA

Cilj ovog potprograma je pridonijeti bržem društveno-gospodarskom razvoju najslabije razvijenih područja Republike Hrvatske pružanjem financijske pomoći u izradi projektne dokumentacije za lokalne razvojne projekte prihvatljive za financiranje iz fondova i programa  Europske unije, uglavnom u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
 
Pomoć je namijenjena razvojnim projektima s područja jedinica lokalne samouprave sa statusom I. i II. skupine prema indeksu razvijenosti (potpomognuta područja).
Do sada je kroz potprogram Priprema lokalnih projekata na potpomognutim područjima u izradu projektne dokumentacije sa područja Vukovarsko-srijemske županije uloženo ukupno 1,7 milijuna kuna.  
 
  • PROGRAM INTEGRIRANE FIZIČKE, GOSPODARSKE I SOCIJALNE REGENERACIJE PILOT PODRUČJA MALIH GRADOVA NA RATOM POGOĐENIM PODRUČJIMA

Programom integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije pilot područja malih gradova na ratom pogođenim područjima, gradovi Beli Manastir, Benkovac, Knin, Petrinja i Vukovar te općina Darda, dobili su priliku poboljšati svoju cjelokupnu gospodarsku sliku te povećati atraktivnost življenja svoga stanovništva. 

Operativnim programima „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. te „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. predviđena je komplementarna provedba ovog Programa, čija je ukupna vrijednost 120 milijuna eura.
 
Odluku o pilot područjima za provedbu Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je 18. veljače 2015. godine.
  
Kriteriji za odabir

Kriteriji su: indeks višestruke deprivacije, veličina grada iskazana brojem stanovnika (od 10.000 do 35.000 stanovnika) te stanje okupiranosti tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Pri tom je poštivana i obveza da jedno od pilot područja karakterizira značajan udio pripadnika romske manjine i stoga je pilot područje grada Belog Manastira prošireno na općinu Darda zbog značajnog udjela romskog stanovništva, gotovo 10 posto ukupnog stanovništva općine, prema Popisu stanovništva iz 2011. godine. 
 
Intervencijski planovi
Sredstva će gradovima biti dostupna po odobrenju njihovih intervencijskih planova u kojima će biti definirani projekti koji pridonose ciljevima Programa koji će se sufinancirati sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda. 
 
Ciljevi

Integrirana fizička, gospodarska i socijalna regeneracija područja pogođenih siromaštvom i socijalnom isključenosti ima za cilj:
  
  • smanjiti socijalne nejednakosti, isključenost i siromaštvo,
  • poboljšati infrastrukturu,
  • povećati atraktivnost za življenje i potencijalna ulaganja
  • ojačati aktivno sudjelovanje stanovnika tih područja u gospodarskom i društvenom životu. 

Ciljevi će se postići integriranim korištenjem sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjenih ulaganjima u izgradnju društvene, komunalne i gospodarske infrastrukture, i sredstava Europskog socijalnog fonda namijenjenih pružanju socijalnih, obrazovnih, gospodarskih usluga i usluga vezanih za zapošljavanje.